Neurobiologia traumei: de la fiziologie la intervenții psihoterapeutice relaționale, online

Riscul traumatizării vicariante în rândul profesioniștilor din sănătate mintală este real. Obiectivul principal al acestui curs este de a le oferi colegilor psihologi, psihoterapeuți și consilieri care lucrează cu persoane vulnerabile o serie de informații esențiale din domeniul neuroștiințelor care adesea lipsesc din programele de formare. Considerăm că asimilarea acestor cunoștințe poate crește reziliența și poate preveni uzura profesională în rândul terapeuților. Ne dorim ca informațiile pe care vi le vom împărtăși în cadrul acestui curs să vă ajute să vă economisiți resursele emoționale, eficientizându-vă intervențiile terapeutice, așa încât la finalul unei zile grele de lucru în cabinet să rămâneți cu mai multă energie și poftă de viață!

Vom explora noțiuni esențiale de neurobiologie (structură) și neurofiziologie (funcționarea structurii), care ne vor asigura o bază pentru înțelegerea mai amănunțită a motivelor pentru care persoanele traumatizate acționează (sau nu acționează) în moduri disfuncționale, prin care își repetă și își întrețin rănile relaționale. De obicei, această înțelegere cognitivă folosită în cabinet în sprijinul procesării emoționale și nu ca intelectualizare defensivă, ajută la reducerea imediată a rușinii și a paraliziei emoționale care caracterizează cel mai adesea raspunsul traumatic, ceea ce susține la rândul său integrarea, și reconstruiește competența și siguranța personală în fața unui pericol perceput.

Vom dedica o parte semnificativă a cursului înțelegerii teoretice a felului în care stresul cronic și/sau trauma afectează atât biologia cât și fiziologia sistemului nostru nervos. Vom discuta de asemenea despre rolul jucat de hormoni și neurotransmițători în stocarea și disocierea evenimentelor traumatice, cât și despre cum poate fi stimulată reversarea acestor procese. Vom explora felul în care stresul cronic și trauma influențează semnificația pe care o acordăm evenimentelor din jurul și din interiorul nostru, deciziile pe care le luăm (sau nu le luăm) și felul în care ne raportăm la noi înșine, preponderent cu blândețe sau cu critică. Nu este vorba doar despre clienții noștri care trec prin aceste experiențe, ci și despre noi ca „vindecătorii răniți” care avem nevoie de claritate, autocompasiune și autoprotecție în egală măsură.

 O altă parte importantă a cursului se va concentra pe neurocepția ca experiență imediată a relației terapeutice, și pe calitatea prezenței terapeutice. Vom discuta pe marginea mai multor studii de caz și vom face exerciții în grupuri mici de coreglare emoțională pe baza unor indicatori fiziologici și fenomenologici. Toate acestea vă vor ajuta să vă perfecționați practica și să vă rafinați conceptualizarea teoretică a diferitelor simptomatologii prezentate de clienți, în timp ce vă și relaxați.

Ce câștigi dacă participi la acest curs:

  • Vei înțelege mai în detaliu felul în care stresul cronic și/sau trauma afectează dezvoltarea și funcționarea creierului.
  • Vei cunoaște rolul jucat de anumiți hormoni și neurotransmițători în interpretarea mediului intern si extern.
  • Vei înțelege rolul rețelelor neuronale implicate direct în evaluarea semnificației stimulilor, a luării deciziilor și a percepției despre sine.
  • Vei înțelege valoarea neurocepției ca agent al alianței terapeutice.
  • Vei învăța cum poți crește calitatea prezenței terapeutice și precizia intervențiilor.
  • Îți vei crește capacitatea pentru reziliență în fața expunerii la poveștile de viață traumatice ale clienților, reducând astfel riscul traumatizării vicariante („prin alianță”).

Abilități

  • Vei dobândi un set de informații teoretice și abilități practice care te vor ajuta să rămâi simultan mai acordat la clienții tăi, dar și mai protejat de riscul traumatizării vicariante.
  • Vei putea genera în timp real ipoteze de lucru vis-à-vis de factorii determinanți ai comportamentului clienților cu istoric de traumă, ceea ce se va putea traduce în intervenții terapeutice ajustate în aici-și-acum.
  • Vei recunoaște semnalele fiziologice specifice ferestrei de toleranță cât și semnalele ieșirii în afara ei (hiperexcitație și hipoexcitație a sistemului nervos autonom).
  • Îți vei putea ajusta viteza și direcția de lucru cu clienții în funcție de mecanismele de apărare care se activează în cursul terapiei.
  • Vei exersa atitudinea de prezență terapeutică așa cum este ea descrisă de teoria polivagală.

 

Locul de desfășurare: online, zoom.

În cele două zile de curs, vor fi cate o pauză de prânz de o oră (12.00-13.00) și alte două pauze de 15 minute.

Psihologii cu drept de liberă practică vor primi diploma cu menționarea nr. de credite în 40-60 zile de la data cursului. Orele de formare sunt recunoscute de Colegiul Psihologilor din România. Persoanele care nu primesc credite vor primi o diplomă de participare, orele însă nu pot fi considerate ore de formare în analiză tranzacțională.

Cine poate participa: psihoterapeuți, consilieri psihologici, psihologi clinicieni, studenți/masteranzi la Psihologie, persoane aflate în formare în Analiză Tranzacțională sau în alte abordări.

Formator: Ioana Preda, analist tranzacțional certificat în psihoterapie (CTA-P), psiholog Specialist. Mai multe despre Ioana puteți citi aici: www.trupsisuflet.eu

Persoanele înscrise în programul de formare de bază în analiză tranzacțională organizat de Origini și studenții/masteranzii la Psihologie beneficiază de discount și plătesc 450 lei. Dacă ești student/masterand, te rugăm să ne trimiți, după înscrierea pe site, o poză după carnetul de student (pagina sau paginile în care apare poza ta, numele tău și confirmarea universității a calității de student pentru anul în curs).

 

Data limită de înscriere: 25 iunie 2025.

Detalii despre curs:  Roxana Drăghici, tel. 0761336950 (telefon sau whatsapp), roxana@originiat.ro.

Poza neurobiologia

550 lei

450 lei

Scroll to Top