Jocuri psihologice în cabinetul de psihoterapie, online

Jocurile psihologice sunt interacțiuni repetitive și nesatisfăcătoare pe care le avem cu cei din jur, la sfârșitul cărora cei care le joacă trăiesc un sentiment neplăcut, greu, uneori intens. Un sentiment ce nu are legătură cu prezentul și care ne oferă indicii despre nevoile neîmplinite și convingerile limitative pe care le reconfirmăm prin interacțiunile din joc. De aceea, jocul psihologic reprezintă legătura cu trecutul. Jocul este un set de tipare inconștiente care ne duc mai departe spre finalul scenariului de viață. Prin jocurile oamenii  cer într-un mod ineficient ceea ce au nevoie, de aceea, sunt “periculoase”, în sensul în care ne țin pe loc, ne împiedică să ne schimbăm viața și să avem relații armonioase, semnificative cu ceilalți.

 

Jocurile cuprind un tipar în interiorul căruia se schimba doar cuvintele și oamenii cu care jucăm jocuri, procesul rămânând la fel. Vi s-a întâmplat să stați de vorbă cu o persoană care are nevoie de ajutor (de orice fel), poate chiar de un sfat și să-i oferiți soluția? Dacă răspunsul a fost “Da, dar….” și apoi i-ați dat o altă soluție și răspunsul a fost tot “Da, dar…” , replici care au mai continuat de câteva ori, înseamnă că amândoi ați jucat jocurile, numite “De ce nu….?”, „Da, dar….”.

 

Pentru Eric Berne (1961) , ”un joc implică o secvență de evenimente în care o persoană o folosește inconștient pe cealaltă, nu doar pentru a percepe trecutul în prezent, ci pentru a obține un răspuns care să confirme așteptările sale transferențiale. Partenerul de joc devine un personaj în scenariu. Berne (1961) a dezvoltat teoria jocurilor psihologice lucrând cu grupuri de terapie. El a observat cum participanții au acționat ca directori de distribuție (casting), alegând inconștient parteneri de joc cu o „perspicacitate intuitivă considerabilă” (p. 119) pentru a juca rolurile cerute de scenariul lor. „Când castingul său este complet, el continuă pentru a încerca să obțină răspunsurile cerute de la persoana distribuită pentru fiecare rol” (p. 119). Un joc are loc când o provocare subtilă de la o persoană agață o anxietate defensivă în cealaltă), împingându-l pe celălalt pentru a extrage un rezultat comportamental și emoțional.

 

Pentru Jo Stuthridge (2015) jocul psihologic este o cale valoroasă de comunicare: jocurile pot transmite semnificații care nu pot fi exprimate în cuvinte. Conform autoarei, deși termenul colocvial al lui Berne, de joc, a adunat conotații negative care sugerează vină și manipulare, el ”transmite în mod adecvat ceva din zbaterea interpersonală din încurcăturile transferenţiale complexe, care sunt denumite enactment (punere în scenă) în literatura psihanalitică. Atât jocul cât și enactment-ul descriu expresia comportamentală a transferului și contratransferului, și în acest sens, teoria lui Berne a anticipat conceptul psihanalitic de enactment cu mai multe decenii. Ambii termeni se referă la ”a juca un rol pe scenă”: modul în care acționăm ca rol și îi înrolăm inconștient pe alții să joace un rol complementar în încercările de a actualiza așteptările transferului (Stuthridge, 2015, p. 104).

 

Ce câștigi dacă participi la acest curs:

  • înțelegi ce sunt jocurile psihologice și cum să le identifici
  • descoperi cum analizezi un joc psihologic
  • înțelegi cum poți folosi jocurile pe le care identifci între tine și clienții tăi în beneficiul clienților

 

Teme abordate:

  • avantajele jocurilor psihologice (biologic, existențial, psihologic intern, psihologic extern, social intern, social extern)
  • formula J, ca metodă de analiză a jocului psihologic : M + S = R → C → D → Bn
  • triunghiul dramatic (Salvator, Victimă, Persecutor), ca metodă de analiză a jocului
  • triunghiul câștigătorului (Grijuliu, Vulnerabil, Asertiv), ca metodă de a ieși din joc
  • folosirea jocului psihologic ca instrument de lucru în cabinetul de psihoterapie

 

Locul de desfășurare: online, zoom.

Programul cursului este 9.30 – 16.30 în fiecare zi cu o ora pauză de masă (12.30-13.30) și alte două pauze de 15 min.

La finalul cursului se acordă o diplomă de participare cu menționarea nr. de ore de formare. Psihologii cu drept de liberă practică primesc în termen de 40-60 zile de la data cursului și o diploma cu menționarea nr. de credite. Orele de formare sunt recunoscute de Colegiul Psihologilor din România, Asociația Europeană de Analiză Tranzacțională și Asociația Internațională de Analiză Tranzacțională.

 

Cine poate participa: psihoterapeuți, consilieri psihologici, psihologi clinicieni, studenți/ masteranzi la Psihologie, persoane aflate în formare în Analiză Tranzacțională sau în alte abordări.

 

Studenții/masteranzii la Psihologie beneficiază de discount și plătesc 450 lei. Dacă ești student/masterand, te rugăm să ne trimiți, după înscrierea pe site, o poză după carnetul de student (pagina sau paginile în care apare poza ta, numele tău și confirmarea universității a calității de student pentru anul în curs).

Persoanele înscrise în programul de formare de bază în analiză tranzacțională organizat de Origini pot participa gratuit, printr-un e-mail trimis pe contact@originiat.ro cu subiectul “înscriere curs Jocuri psihologice, 31 mai-1 iunie”.

 

Data limită de înscriere: 28 mai 2025.

 

Formator: Roxana Drăghici, PTSTA-P. Roxana este analist tranzacțional certificat, formator și supervizor, și susține cursuri de formare pentru specialiști în cadrul Asociației  ”Origini ” de Analiză Tranzacțională Relațională.

 

Detalii despre curs:  Roxana Drăghici, tel. 0761336950 (telefon sau whatsapp), roxana@originiat.ro.

Poza site jocuri

550 lei

450 lei

Scroll to Top