F.a.q.
Întrebări frecvente pentru formarea în Analiză Tranzacțională
1) În afara de CPR ce alte instituții recunosc orele de formare în Analiză Tranzacțională?
* Asociația Europeană de Analiză Tranzacțională (EATA)
* Asociația Internațională de Analiză Tranzacțională (ITAA)
* Asociația Română de Analiză Tranzacțională (ARAT) – în cuantumul celor 200 de ore, diferența până la 500 “obținute din alte evenimente” (https://arat.ro/criterii-de-atestare/psihoterapie/)
2) Ce se întâmplă dacă, pe parcursul formării, îmi dau seama ca formarea de bază în Analiză Tranzacțională nu mi se potrivește și vreau sa întrerup formarea?
Veți primi o adeverință cu titlurile cursurilor la care ați participat, numele formatorilor și nr. total de ore. Puteți verifica la alte asociații care oferă formare în psihoterapie dacă acestea pot lua în considerare orele efectuate la ORIGINI.
Din punct de vedere administrativ, veți avea obligația să plătiți restul tranșelor până la finalul încheierii anului de formare, indiferent de câte cursuri ați urmat până în momentul retragerii. Se plătește, astfel, tot anul respectiv, însă nu aveți obligația să achitați și anii următori. De ex., dacă vă retrageți după al 4-lea curs din primul an, veți plăti restul tranșelor echivalente pentru celelalte 6 cursuri din primul an, fără să fiți obligați să achitați anii II și III.
3) Cât durează formarea de bază în Analiză Tranzacțională?
3 ani
4) Câte ore de formare includ cei 3 ani de formare de bază?
560 de ore
5) Câte ore de terapie personală/dezvoltare personală trebuie să am până la finalul celor 3 ani de formare de bază?
Minim 150 de ore. Orele de terapie personală/dezvoltare personală se efectuează de cursant cu terapeutul pe care îl alege. Acesta este un demers în care ORIGINI nu este implicat (nu impune un anumit terapeut sau ca terapeutul să aibă o anumită formare). Pentru finalizarea programului de formare de bază este obligatorie efectuarea a min. 150 de ore de terapie personală. Dacă începeți terapia personală pentru prima oară la începutul formării, este posibil să nu aveți timp să efectuați cele 150 de ore (pentru că frecvența cea mai des întâlnită este de o ședință pe săptămână, pentru ca sunt vacanțe, răceli, plecări din oraș, etc). De aceea, recomandăm:
* începerea terapiei personale înainte de începerea formării sau
* începerea terapiei cât mai repede după primul curs sau
* dacă începeți terapia personală după debutul formării, puteți face terapie individuala și de grup în paralel. Pentru terapia de grup se oferă nr. de ore egal cu durata unei ședințe de grup.
Dacă vă dați seama că la sfârșitul celor 3 ani nu aveți încă cele 150 de ore, veți primi certificatul de absolvire după obținerea acestora și trimiterea adeverinței tutorelui.
Orele de terapie personală/dezvoltare personală se dovedesc prin adeverință eliberată de terapeut, semnată și parafată. Sunt recunoscute doar orele efectuate cu un psihoterapeut și nu se iau în calcul ore efectuate cu alți specialiști, precum: psiholog clinician, consilier psihologic, consilier școlar, consilier dezvoltare personală, coach, etc.
6) Cine se poate înscrie în programul de formare de bază în Analiză Tranzacțională?
Absolvenți ai facultăților de Psihologie și absolvenți ai facultăților: Sociologie, Teologie, Filosofie (cu îndeplinirea unor condiții impuse de CPR).
7) Cine se poate înscrie la cursurile de formare continuă?
Absolvenți ai programului de formare de bază al Asociației “Origini”; psihoterapeuți, consilieri psihologici, psihologi clinicieni, indiferent de orientarea terapeutică în care s-au format și indiferent de Asociația sub egida căreia s-au format; studenți ai facultăților menționate mai sus.
8) Care sunt criteriile pe care trebuie sa la luam în calcul pentru alegerea terapeutului?
* să aibă drept de liberă practică emis de CPR în psihoterapie;
* să fie o persoană care va inspiră încredere și cu care simțiți că aveți “chimie”;
* să facă terapie doar cu dv., nu și cu partenerul, sora, sau alți membri ai familiei;
* să respecte confidențialitatea ședințelor;
9) Putem schimba terapeutul pe parcurs (în formarea de bază, în formarea continuă?
Da. Contează nr. de ore, și nu cu câți terapeuți ați lucrat.
10) Dacă am făcut formarea de bază în Analiză Tranzacțională sub egida altei asociații, pot face formarea continuă la Asociația “Origini” și aceasta să-mi elibereze certificatul pentru treapta practicant autonom?
Nu. Pentru eliberarea acestui certificat trebuie să parcurgeți formarea de bază la ORIGINI.
11) Dacă am mai participat la cursuri de formare în Analiză Tranzacțională înainte, acestea se pot echivala de Asociația ORIGINI?
Nu, cu o excepție: dacă nu puteți participa la 1-3 cursuri/an, acestea se pot echivala cu cele pe care le-ații făcut în altă parte înainte, cu mențiunea ca tematicile cursurilor să fie asemănătoare.