fbpx

Adaptări de personalitate - model de diagnostic în Analiza Tranzacțională, online

Cursul prezintă un model specific Analizei Tranzacționale de a înțelege personalitatea în termeni non-patologici și ghidează intervențiile specialistului pentru atingerea obiectivelor clientului. Îți oferă o  imagine a structurii personalității și a scenariul de viață pentru fiecare adaptare de personalitate.

Adaptările de personalitate ne arată cele mai bune strategii percepute de individ în copilărie pentru a supraviețui și a se conforma așteptărilor familiei de origine. Vann Joines și Ian Stewart prezintă 6 adaptări ce devin tipuri specifice de structuri de personalitate. Există 3 adaptări de supraviețuire și 3 adaptări de performare:

 

Histrionic / entuziastul – suprareactiv; (enthusiastic – overreactor )

Obsesiv-compulsiv / responsabilul – dependent de muncă; (obsessive-compulsive)

Paranoid / sclipitorul – sceptic; (brilliant – skeptic)

Schizoid Creativul – visător cu ochii deschiși; (creative – daydreamer)

Pasiv-agresiv / Jucăușul – opozant; (playful – resister)

Antisocial / Fermecătorul – manipulator; (charmimg – manipulator)

Adaptările de supraviețuire sunt: schizoid, paranoid, antisocial.

Adaptările de performare sunt: histrionic, obsesiv-compulsiv, pasiv-agresiv.

Modelul se bazează pe următoarele afirmații cheie:

  1. Putem identifica 6 adaptări de personalitate pe care oamenii le dezvoltă ca urmare a programării genetice și a experiențelor de viață timpurii.
  2. Aceste adaptări sunt universale, fiecare dintre noi are o combinație a lor.
  3. Fiecare persoană va avea cel puțin o adaptare de ”supraviețuire” și cel puțin una de ”performare”.
  4. Adaptarea de ”supraviețuire” e dezvoltată ca un mijloc de a avea grijă de sine când încrederea în mediu s-a prăbușit; adaptarea de ”performare” e dezvoltată pentru a îndeplini așteptările din familie.
  5. Cunoașterea adaptărilor ghidează terapeutul / consilierul în a stabili un contact rapid cu clientul și în a-și orienta intervențiile spre zona cea mai eficientă pentru atingerea schimbării.

Adaptările de personalitate sunt diferite de tulburările de personalitate. Tulburările de personalitate se referă la deteriorări semnificative în identitatea sinelui și în funcționarea interpersonală, iar adaptările de personalitate reprezintă ales un ”stil” adaptativ al persoanei, ce a reprezentat cea mai bună opțiune percepută de copil pentru a supraviețui și pentru a se conforma așteptărilor familiei de origine. Adaptările arată o imagine echilibrată a persoanei, cu aspecte pozitive și negative care facilitează funcționarea individului având o bună autonomie.

Un element cheie al acestui model sunt ușile de contact:  gândirea, emoțiile, comportamentul, Fiecare persoană are o ”ușă” preferată pentru contactul inițial, numită ”ușa deschisă”,  o ”ușă  țintă”, pe care persoana are nevoie să o integreze pentru a face schimbări în terapie și ”ușa  capcană”, care este zona în care persoana are cele mai mari defense. Pentru fiecare dintre cele șase adaptări, există o secvență diferită de parcurgere a acestor uși,  numită ”secvența Ware”.

Ce câștigi dacă participi la acest curs:

  • înveți să recunoști fiecare adaptare de personalitate;
  • înveți ușile de contact și modurile de comunicare preferate pentru fiecare adaptare de personalitate (emotiv, grijuliu, solicitant, directiv, interuptiv);
  • înveți care sunt mesajele parentale specifice fiecărei adaptare;
  • înveți care sunt obiectivele generale de terapie pentru fiecare adaptare și care sunt aspectele importante de luat în calcul pentru elaborarea planului de tratament.
  • primești un chestionar online pentru a afla combinația ta de adaptări de personalitate. Chestionarul este în limba engleză, are 72 itemi și a fost dezvoltat de Joines și Stewart.

Teme abordate pentru fiecare adaptare de personalitate :

  • caracteristici generale
  • impactul copilăriei în dezvoltarea adaptării
  • nevoi psihologice și dileme din copilărie
  • structura stărilor eului
  • mesajele parentale (drivere, injoncțiuni)
  • procese de scenariu (niciodată, întotdeauna, până când, aproape, cu final deschis)
  • ușile de contact (deschisă, țintă, capcană – gândirea, emoțiile, comportamentul)
  • moduri de comunicare
  • modalități de diagnostic
  • recomandări și obiective în terapie

Locul de desfășurare: online, zoom.

La finalul cursului se acordă o diplomă de participare cu menționarea nr. de ore de formare și o diploma cu menționarea nr. de credite pentru psihologii cu drept de liberă practică. Orele de formare sunt recunoscute de Colegiul Psihologilor din România, Asociația Europeană de Analiză Tranzacțională și Asociația Internațională de Analiză Tranzacțională.

Cine poate participa: psihoterapeuți, consilieri psihologici, psihologi clinicieni, persoane aflate în formare în Analiză Tranzacțională sau în alte abordări.

Termenul limită de înscriere: 25 septembrie

Vor fi 2 tipuri de taxe:

  • pentru înscrierea până la 8 septembrie, prețul este 450 lei
  • pentru înscrierea în perioada 8 – 25 septembrie, prețul este 550 lei

Formator: Roxana Drăghici, PTSTA-P. Roxana este analist tranzacțional certificat, formator și supervizor, și susține cursuri de formare pentru specialiști în cadrul Asociației  ”Origini ” de Analiză Tranzacțională Relațională.

Detalii despre curs:  Roxana Drăghici, tel. 0761336950 (telefon sau whatsapp), roxana@originiat.ro.

550.00 RON

Scroll to Top