Scenariul de viață, ONLINE
Cursul își propune să te învețe să descoperi scenariul tău de viață sau al clienților tăi, acordând atenție elementelor componente ale scenariului și te va iniția în a folosi două instrumente AT pentru a defini scenariul de viață: matricea și sistemul scenariului.
Scenariul de viață este un concept complex ce se referă la modul în care oamenii își creează propria identitate în lume și ne ajută să înțelegem originea problemelor psihologice. Specialiștii din sănătatea mintală pot folosi scenariul de viață ca pe un instrument de diagnostic ce informează direcțiile de tratament.
Richard Erskine descrie scenariul de viață ca fiind rezultatul eșecurilor repetate în relațiile de dependență cu persoanele semnificative din primii ani de viață și îl definește: “Scenariul de viață este un set de tipare relaționale inconștiente, bazat pe reacții psihologice de supraviețuire, convingeri despre propria persoană, oameni și calitatea vieții, ce au avut loc în condiții de stres psihologic, în copilărie, ce inhibă spontaneitatea și limitează flexibilitatea în a crea și a menține relații, în a rezolva probleme și în a avea grijă de sănătatea noastră.” (2010, pag. 1). Înțelegem din definiția lui Erskine că scenariul de viață este un sistem inconștient de organizare psihologică și auto-reglare ca răspuns la ce nu a mers bine în dezvoltarea noastră emoțională și psihologică.
Pentru alți analiști tranzacționali, precum Jo Stuthridge, scenariul de viață este “un proces narativ intern, care se manifestă în exterior prin tipare predictibile de emoții și de relaționare cu sine și alții.” (2010, pag. 74). Autoarea descrie scenariul de viață ca fiind procesul sinelui prin care se creează o poveste (narațiune) ce organizează mintea, experiențele de viață și sentimentul identității.
Fondatorul analizei tranzacționale, Eric Berne, înțelege scenariul de viață ca pe o serie de decizii inconștiente, formate ca strategii de supraviețuire în copilărie, ce continuă să ne definească și să ne conducă viața în afara conștientizării noastre. El definește scenariul de viață pe un: „plan de viață bazat pe decizii luate în copilărie, reîntărit de părinții și justificat de evenimente de viață.” (1972, pag. 446)
Cursul își propune să te învețe să descoperi scenariul tău de viață sau al clienților tăi, acordând atenție elementelor componente ale scenariului și te va iniția în a folosi două instrumente AT pentru a defini scenariul de viață: matricea și sistemul scenariului. Matricea scenariului de viață este o “fotografie” a mesajelor primite de la figurile de atașament, iar sistemul scenariului de viață ne arată cum anume persoana își trăiește scenariul în prezent și își reconfirmă convingerile limitative.
Ce câștigi dacă participi la acest curs:
- înțelegi semnificația conceptului “scenariul de viață”
- înțelegi cum te poți raporta la simptomele psihologice ale clienților tăi
- înveți să folosești scenariul de viață ca instrument de diagnostic pentru clienții tăi
Teme abordate:
- perspective despre scenariul de viață
- CE conține scenariul de viață: mesaje parentale (drivere și injoncțiuni), atribuiri, program, emoții și nevoi reprimate, numele de botez, povestea preferată din copilărie, jocuri psihologice, convingeri, etc. Matricea scenariului de viață și sistemul scenariului sunt două instrumente care ne ajută să răspundem la întrebarea CE conține scenariul de viață?
- CUM se trăiește scenariul de viață (proces): 6 procese de scenariu – până, după, niciodată, întotdeauna, aproape de tip I și II, cu final deschis.
Locul de desfășurare: online, zoom.
Programul cursului este 10.00-17.00 în fiecare zi cu o ora pauză de masă (13.00-14.00) și alte două pauze de 15 min.
La finalul cursului se acordă o diplomă de participare cu menționarea nr. de ore de formare. Psihologii cu drept de liberă primesc, în termen de 30-40 zile de la data cursului, diploma cu menționarea nr. de credite semnată de Colegiul Psihologilor. Orele de formare sunt recunoscute de Colegiul Psihologilor din România, Asociația Europeană de Analiză Tranzacțională și Asociația Internațională de Analiză Tranzacțională.
Cine poate participa: psihoterapeuți, consilieri psihologici, psihologi clinicieni, studenți la Psihologie, persoane aflate în formare în Analiză Tranzacțională sau în alte abordări.
Tarif: 550 lei
Persoanele care urmează în prezent programul de formare de bază în AT pot participa gratuit. Pentru înscriere, trimiteți un e-mail cu subiectul “Înscriere Scenariul de viață, 1-2 Februarie 2025” la contact@originiat.ro .
Studenții/Masteranzii la Psihologie beneficiază de 50% discount. Dacă ești student/mastersand și vrei să te înscrii, trimite pe adresa contact@originiat.ro un e-mail cu subiectul “Înscriere Scenariul de viață, 1-2 Februarie 2025” cu: numele complet, nr. de telefon, dovada plății de 275 lei împreuna cu o poză după carnetul de student (pagina sau paginile în care apare poza ta, numele tău și confirmarea universității a calității de student pentru anul în curs).
Formator: Roxana Drăghici, PTSTA-P. Roxana este analist tranzacțional certificat, formator și supervizor, și susține cursuri de formare pentru specialiști în cadrul Asociației ”Origini ” de Analiză Tranzacțională Relațională.
Detalii despre curs: Roxana Drăghici, tel. 0761336950 (telefon sau whatsapp), roxana@originiat.ro.
- Data
- 1-2 februarie 2025
- Desfășurare
- ONLINE
- Credite
- 12
- Ore formare
- 12 ore
- Program
- Sâmbătă 10.00 -17.00
- Duminică 10.00 -17.00
- Facilitator
- Roxana Drăghici, PTSTA-P.